Μάθε πώς βελτιώνει το γαϊδουράγκαθο τα αυγά που τρώμε

Οι ευεργετικές επιδράσεις του γαϊδουράγκαθου για την υγεία ανθρώπων και ζώων είναι πολλές. Ειδικά η ιδιότητά του να προλαμβάνει ή και να θεραπεύει παθήσεις του ήπατος είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια στις μεσογειακές κοινωνίες. Σήμερα, το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου αποτελεί ένα από τα συχνότερα λαμβανόμενα συμπληρώματα από ασθενείς με ηπατικά προβλήματα, παγκοσμίως. Ο οικονομικός κύκλος της παγκόσμιας ζήτησης σε παράγωγα γαϊδουράγκαθου υπερβαίνει πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με πρόβλεψη για τριπλασιασμό του μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ιδιαίτερα στα εκτρεφόμενα πουλερικά, η ηπατοπροστατευτική, η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδης δράση του γαϊδουράγκαθου είναι σημαντική, καθώς το ήπαρ τους παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, στην πέψη, στην αποτοξίνωση και στη συνολική παραγωγικότητά τους. Στις αυγοπαραγωγές όρνιθες, το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση τόσο της βιτελογενίνης – σύνθεση των πρωτεϊνών του κρόκου, όσο και των φωσφολιπιδίων – λεκιθίνη του κρόκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content